Conformare NZEB

raport conformare nzeb

EPBD (Energy Performance of Buildings directive) cere ca toate clădirile noi din 2021 (clădirile publice din 2019) să fie clădiri cu energie aproape zero (nearly Zero Energy Buildings – NZEB). 

În conformitate cu articolul 2, „clădire cu energie aproape zero” înseamnă o clădire care are o performanță energetică foarte mare, astfel cum se determină în conformitate cu reglementarile nationale. 

Cantitatea aproape zero sau foarte mică de energie necesară ar trebui acoperită într-o măsură foarte semnificativă (30%) din surse regenerabile surse, inclusiv surse produse la fața locului sau în apropiere.

Consumurile de energie calculate cf. standarde EPB sunt: incalzirea, ventilarea, climatizarea, iluminatul, apa calda menajera.

Conformarea NZEB in Romania

În România este legal stabilit că energia primară totală consumată de clădirile NZEB să fie produsă în proporție de minimum 30%, din surse regenerabile, inclusiv din cele la fața locului sau în apropiere (maxim 30 km față de coordonatele GPS ale clădirii). 

Clădirile multizonale-multiserviciu cu mai multe destinații se vor încadra într-ocategorie sau alta, după destinația principală / a zonei cu ponderea cea mai mare în consumul total de energie primară al clădirii.

Cum putem ajunge la respectarea cerintelor NZEB?

Obținerea unui consum de energie redus se poate face având în vedere următoarele recomandari:

Cladiri cu forme mai compacte

1) Prin realizarea de cladiri cu forme mai compacte si cu suprafete vitrate orientate pe partile insorite cu respectarea instalarii de protectii solare exterioare (preferabile) sau interioare

Izolarea cat mai buna a anvelopei

2) Prin izolarea cat mai buna a anvelopei (ex. de la min. 15 cm izolatie pereti exteriori) si ferestre de calitate cu R’min=0.9 m2K/W (rama termoizolantă și vitraj dublu sau triplu (două sau trei foi de geam), cu tratare low-e și/sau de protecție solară

Sisteme de recuperare performante

3) Prin instalarea de sisteme de ventilare cu recuperare de caldura (centralizate sau descentralizate)

Utilizarea de sisteme eficiente (pompe de caldura)

4) Prin utilizarea de sisteme eficiente – ex. pompe de caldura

Panouri solare termice

5) Prin instalarea de panouri solare termice pentru producere apa calda menajera si chiar si incalzire sau panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica.

Elemente de automatizare smart

6) Prin instalarea de elemente de automatizare smart (termostate inteligente, senzori prezenta, aplicatii android/ios)

Minimizarea efectelor puntilor termice

7) Evitarea si/sau minimizarea efectelor punților termice

Pentru alte detalii sau informatii suplimentare ma puteti contacta pe adresa tiberiu.catalina@gmail.com sau pe mobil – 0763.91.54.61

Raportul NZEB

RAPORT NZEB
Conceptul de clădiri cu consum de energie aproape zero (NZEB – Nearly Zero Energy Buildings) se dezvoltă rapid ca standard în domeniul construcțiilor într-o lume în care oamenii sunt tot mai conștienți de impactul pe care acțiunile umane îl au asupra mediului. În consecință, raportul NZEB se transformă într-un document esențial care nu numai că măsoară performanța energetică a clădirilor, dar oferă și linii directoare pentru proiectarea, construcția și renovarea sustenabilă a spațiilor de viață și de lucru. În acest scurt articol, vom examina importanța și beneficiile raportului NZEB, subliniind rolul său esențial în promovarea sustenabilității în construcții și arhitectură.

Clădirile NZEB folosesc în mare parte surse regenerabile produse la fața locului sau în apropiere pentru a reduce consumul de energie. Aceste construcții folosesc tehnologii moderne de eficiență energetică și sisteme de energie regenerabilă pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a combate schimbările climatice.

Raportul NZEB este o parte esențială a procesului de certificare și evaluare a performanței energetice a clădirilor. Acesta oferă un rezumat al modului în care o clădire îndeplinește cerințele NZEB, cum ar fi analiza consumului de energie, eficiența izolației, calitatea aerului interior și utilizarea surselor de energie regenerabilă. Raportul oferă aceste date cruciale, ajutând la identificarea posibilităților de îmbunătățire și la crearea de planuri eficiente pentru optimizarea performanței energetice.

Intrebari frecvente pe care
le primim de la clientii nostri cu privire la raportul NZEB:

NZEB (Nealy-Zero Energy Building) este un standard al clădirilor eficiente energetic. Acesta certifică dacă o clădire sau un apartament se încadrează în norma de clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero. prin care acestea au un consum redus de energie, o amprentă scăzută de CO2 și au implementate surse regenerabile de energie cum ar fi pompe de căldură, panouri solare termice, panouri fotovoltaice sau centrale eoliene care să asigure minimul energetic, conform legii.
Termoizolarea anvelopei clădirii (pereți exteriori, planșeul către ultimul nivel, terasă sau șarpantă, planșeul către sol și subsol), alegerea unor ferestre eficiente energetic (dublu vitraj sau triplu vitraj), implementarea de instalații eficiente pentru încălzire și alegerea de corpuri de iluminat cu consum redus pentru același flux luminos emis.
Dacă aceasta are un consum redus de energie, o amprentă scăzută de CO2 și are implementate surse regenerabile de energie cum ar fi pompe de căldură, panouri solare termice, panouri fotovoltaice sau centrale eoliene care să asigure minimul energetic, conform legii.

Prin certificatul de performanță energetică, echipa noastră de specialiști acreditați realizează o analiză globală a performanței energetice a clădirii dumneavoastră în urma căreia, clădirea dumneavoastră va respecta sau nu cerințele de conformitate. În cazul în care nu respectă, vă stăm la dispoziție în continuare prin serviciul de auditare energetică prin care propunem soluții pentru atinge cerințele de conformitate pentru raportul NZEB.

Conform metodologiei Mc 001/2022 aflată în vigoare, clădirea dumneavoastră nu trebuie să depășească un anumit prag de consum de energie primară, emisiile de CO2 să fie sub o anumită valoare maximă și să existe o sursă regenerabilă de energie care să asigure o parte din energia care va fi consumată. Echipa noastră de consultanți energetici vă stă la dispoziție pentru a vă informa și a vă da soluțiile corecte pentru clădirea dumneavoastră cu privire la respectarea raportului NZEB.

conformare nzeb raport nzeb nzeb

Noutati studiu NZEB

Case NZEB – case cu performanță energetică ridicată

Ce este clasa energetică a unei clădiri și de ce este importantă?

Clientii Energo Instal Consulting

Discută cu un specialist

Date de contact

Telefon: +40 763 915 461

Email: contact@energo-instal.ro

Adresa: Sos. Pantelimon 89, Bucuresti

Contactează-ne completând formularul

Contactează-ne completând formularul și unul dintre colegii nostri iți va raspunde in cel mai scurt timp.