Certificarea energetică a clădirilor este o componentă esențială a dezvoltării durabile și capătă mai multă importanță pe măsură ce lucrăm pentru a ne reduce amprenta de carbon și pentru a construi clădiri care folosesc mai puțină energie. Vom examina mai detaliat certificarea energetică a clădirilor în această postare pe blog, împreună cu semnificația și potențialele avantaje atât pentru proprietarii de clădiri, cât și pentru mediu.
Ce presupune certificarea energetică a apartamentelor sau a clădirii?
Certificarea energetică a clădirii este un cadru legislativ prin care se evaluează performanța energetică a apartamentului sau a clădirii. Procedura prin care se ajunge la certificarea energetică ia în considerare o serie de criterii termotehnico-energetice, de exemplu, gradul de izolare termică, sursa și elementele de distribuție de preparare, respectiv de transport a agentului termic, cât și a apei calde de consum sau a agentului de frig, eficiența iluminatului artificial, existența ventilării și modul de ventilare, și altele. Toate aceste aspecte particulare ale apartamentului sau a clădirii dumneavoastră evaluatorul energetic le asamblează într-un calcul global pentru a emite certificatul de performanță energetică.
Certificarea energetică este importantă din mai multe motive. În primul rând, informează proprietarul apartamentului sau a clădirii despre performanța energetică a clădirii în ceea ce privește anvelopa apartamentului/clădirii și sistemele de instalații consumatoare de energie (încălzire, apă caldă de consum, climatizare, ventilare, iluminat) .
În al doilea rând, documentul de certificare energetică oferă valori calculate ale consumului anual de energie al apartamentului sau al clădirii nefiind decât un pas până la estimarea costurilor pentru consumul anual de energie funcție de tarifele actuale pentru energie.
De asemenea, certificarea energetică oferă informații la fel de ample asupra gradului de emisii echivalente de CO2, fiind un indicator direct al amprentei de carbon al apartamentului sau a clădirii dumneavoastră.
Cum arata noile formate de certificate energetice?
Noul format de certificate energetice pentru apartamente sau clădiri este conceput pentru a oferi informații mai detaliate despre eficiența energetică și performanța unei clădiri. Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) a Uniunii Europene cere tuturor statelor membre să introducă noul format de certificate energetice începând cu 2021.
Noul format de certificate energetice include următoarele modificări:
O scară de rating simplificată de la A la G: noile certificate vor folosi o scară de rating simplificată de la A la G pentru a ajuta consumatorii să înțeleagă mai bine eficiența energetică a unei clădiri. Această scară se va baza pe performanța energetică reală a clădirii, spre deosebire de formatul actual care se bazează pe modele teoretice. Suplimentar regasim si rating referitor la emisiile de CO2.
Informații mai detaliate: noile certificate vor include informații mai detaliate despre performanța energetică a clădirii, cum ar fi date despre consumul de energie și recomandări pentru îmbunătățiri. Acest lucru va permite consumatorilor să ia decizii mai informate cu privire la eficiența energetică a unei clădiri și să identifice domeniile de îmbunătățire.
Format standardizat: noul format va avea un design și un aspect standardizat în toate statele membre, facilitând înțelegerea și compararea performanței energetice de către consumatori a diferitelor clădiri și țări.
Includerea surselor de energie regenerabilă: noile certificate vor include, de asemenea, informații despre utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau turbinele eoliene, care pot ajuta la îmbunătățirea eficienței energetice a unei clădiri.
În general, noul format de certificate energetice este conceput pentru a ajuta consumatorii să ia decizii mai informate cu privire la eficiența energetică a clădirilor și să încurajeze adoptarea unor practici de construcție mai durabile.
Mai jos putem observa un model de certificat pentru o casa:
Cum pot beneficia proprietarii de clădiri de pe urma certificării energetice?
Certificarea clădirilor are o serie de avantaje pentru proprietarii de clădiri. În primul rând, făcând clădirea mai eficientă din punct de vedere energetic, își pot reduce costurile cu energie și pot economisi bani pe cheltuielile de întreținere. În al doilea rând, structurile eficiente din punct de vedere energetic sunt adesea mai atractive pentru chiriași și cumpărători, ceea ce poate crește valoarea proprietății. În cele din urmă, certificarea energetică poate ajuta proprietarii de clădiri să respecte reglementările privind eficiența energetică, ajutându-i să evite amenzile și alte sancțiuni.
Concluzii
Certificarea energetică a clădirilor este o componentă crucială a construcției durabile și are numeroase avantaje atât pentru proprietarii de clădiri, cât și pentru mediu. Ne putem reduce amprenta de carbon, ne putem reduce costurile cu energie și putem îmbunătăți confortul și sănătatea spațiilor noastre de viață și de lucru prin creșterea eficienței energetice. Luați în considerare certificarea energetică ca o modalitate de a crește durabilitatea și valoarea oricăror clădiri pe care le dețineți sau le gestionați.